En Sommerdrøm: omtale i Nordiske Bryllup

I dag er vi så heldige at Nordiske Bryllup har valgt å skrive om oss og den fantastiske fotoshooten vi hadde sammen med Leila Hafzi og Anne-Margrethe Photography.

Nordiske Bryllup har en stil, et uttrykk og et konsept som vi i Rosehagen er veldig glad i. De har alltid så utrolig vakre bilder og skriver inspirerende saker til alle som er interessert i bryllup med en Nordisk vri. Les hele saken En Sommerdrøm hos Nordiske Bryllup.

Persisk nyttår: Vi går mot lysere tider

Idag er det persisk nyttår, og persisk nyttår er alltid på vårjevndøgn. Det betyr at det er 12 timer lyst og 12 timer mørkt idag, og fra nå av, vil dagene bare bli lengre og lengre. Det er utrolig deilig å være ute nå om dagen og kjenne på dagslyset og solen som så vidt varmer.

LRM_EXPORT_20170319_165505.jpg

I Iran er det nettopp vårens ankomst som markerer starten på et nytt år. Vi pleier å pynte et bord med en rekke spesielle ting - som alle symboliserer det gode man ønsker seg det kommende året. Dette bordet heter haft-seen, som oversatt betyr "de syv S'er", som henspeiler på syv hovedingredienser som alltid må være på bordet:

 1. Sabzeh – hvetegress, symboliserer gjenfødsel og naturens gjenvåkning (våren)
 2. Samanu – en hvetebasert søt pudding, symboliserer velstand og overflod
 3. Senjed – tørket frukt fra sølvbuskslekten, symboliserer kjærlighet
 4. Seer – hvitløk, symboliserer medisin og helse
 5. Seeb  – røde epler, symboliserer skjønnhet
 6. Somāq – malt, tørket umoden sumac frukt – symboliserer soloppgangen
 7. Serkeh – eddik, symboliserer tålmodighet og aldring

I tillegg til dette skal man også ha svibler (svibler er vår nyttårsblomst, slik som de også er viktige i julehøytiden her i Norge), mynter, speil, levende lys, egg (som vi fargelegger slik man gjør i Norge til påske) og en hellig/viktig bok. Tradisjonen daterer seg tilbake til Zoroastrianismen, og for dere som er mer nysgjerrig kan dere lese mer om det her.

Godt nytt år!

Centerpiece: Dahliadrøm

Det blir mer og mer populært med hage/låve/ute bryllup også i Norge. Vi ser også en tendens til at brudepar ønsker å pynte spisebordene med større "centerpiece" dekorasjoner, som de kalles på engelsk. Dette gir en wow-faktor og skaper en utrolig fin ramme rundt middagen, samtidig som det blir et naturlig blikkfang og et sted gjestene kan hvile øynene inn i mellom alle de gode samtalene i løpet av kvelden.

Denne serien bilder viser hvordan en slik borddekorasjon kan være, hvor hovedblomsten er Dahlia - eller Georginer som de også kalles i Norge. Disse vakre blomstene er sensommerens dronninger, og kommer i mange ulike fargenyanser, slik at man ofte kan bruke dem nesten uansett hvilken palett man ser for seg. Vi har også brukt mørkerøde, nesten brunaktige solsikker og sjokoladekosmos for å gi fargepaletten mer dybde.

Nederst på innlegget kan du se en rask steg-for-steg oppbygging av borddekorasjonen.

Denne dahliaen og solsikken sammen - så utrolig vakkert!


Steg for steg

Begynn med de grønne bladene, og fyll opp bunnen av dekorasjonen. Legg på noen lengre stilker for å skape siluetten du ser for deg. Fortsett så å fylle opp med mer grønt, og eventuelt andre vekster som gjør bunnen.

Tid for å begynne å fylle på med blomster

Bildet over viser ca. ferdig dekorasjon. Det er lurt å ta et steg tilbake, kanskje til og med ta en 10 minutters pause og gå bort fra dekorasjonen, for så å komme tilbake med "friske" øyne og ta en ny titt. Vi kom frem til at den knall oransje dahliaen i front på bildet over ikke helt passet inn med resten av fargene, så vi endte opp med å fjerne den. I tillegg synes vi at en del av de andre store Dahliaene stod for høyt opp. Disse tok vi ut, kortet noe ned, og satte tilbake. Det virket også som at det var litt for mye grønne blader helt nederst til venstre, så vi fjernet noen av disse.

Under ser du ferdig dekorasjon i nydelig kveldssol :)

Sukkulentjord

Vi er veldig glade i sukkulenter i Rosehagen. De er så utrolig vakre, og gjør seg ganske godt også i buketter. Snart kommer også lyset tilbake og en del sukkulenttyper kommer inn i sin vekstperiode. Men har du bra jord til sukkulentene dine?

Hvis man prøver å lese litt om hva slags jord som passer godt til sukkulenter, så er fellesnevneren alltid at det bør være en jordblanding som drenerer godt. Det er fordi sukkulentrøtter ikke får vann ved direktekontakt, men absorberer vannmolekyler fra luften. Hvis man da har en sukkulent sittende i bløt jord for lenge av gangen vil den råtne.

Det finnes mange ulike meninger og oppskrifter der ute for hva som er den «beste» jordblandingen for sukkulenter. De fleste kommersielt eksisterende kaktus/sukkulent jordblandinger inneholder ofte enten torv (vanskelig å få fuktet igjen når den har tørket helt ut; du har kanskje opplevd å få helt hardnet jord i en potte før?) eller for mye organisk materiale som gjør at jorden holder på fuktigheten for lenge etter vanning. Fuktig jord (spesielt i kombinasjon med kulde) kan igjen føre til forråtning.

Vi har laget en egen sukkulentjordblanding en stund nå, og den inneholder kun 2 ingredienser. Den er altså veldig lett å lage:

 • Planting Coir, eller kokosfiber
 • Coop Xtra kattesand (laget av leire/moler)

Vi pleier å blande ca. 50/50 av hver ingrediens. Man kan justere mengden ingredienser basert på egne vanningspreferanser. Hvis man har en tendens til å vanne for mye bør man øke mengden kattesand, men dersom man vanner for lite kan man øke kokosfibrene. Kokosfibrene bidrar med noe vannholdingsevne, og i motsetning til torv så er den lett å gjenfukte samt at den ikke er så komprimerbar. Kokosfiber får man ofte kjøpt som briketter, som du bare tilsetter noe vann for å rehydrere. Jeg har fått tak i det hos Clas Ohlson, det er en kompakt brikett man tilsetter 3 liter vann, og vipps så har du 10 liter kokosfiber.

Kattesand består ofte av noe som heter Calcined Clay, eller en type prosessert leire. Jeg vet ikke helt hva det riktige norske ordet for det er. Det er viktig å ikke kjøpe kattesand som på noen måte er prosessert for å klumpe seg, eller tilsatt desinfiserende eller parfymerte stoffer. Den eneste kattesanden jeg har funnet i Norge som passer til formålet er Coop sitt eget merke Xtra. Hvis du vet om et annet, legg gjerne igjen en kommentar.

Jeg leser også på nettet at det er mange andre ting man kan substituere for kattesanden, for eksempel:

 • Perlite
 • Grus (liten størrelse)
 • Knust granitt
 • Kiselgur

Vi har hatt veldig lyst til å prøve med kiselgur lenge, men har ikke klart å finne ut hvor man kan få kjøpt det i ikke så altfor store mengder. Vet du hvor man kan få tak i det, hadde det vært supert. Legg gjerne igjen en kommentar dersom du har en annen oppskrift som du mener fungerer godt for dine sukkulenter.