Persisk nyttår: Vi går mot lysere tider

Idag er det persisk nyttår, og persisk nyttår er alltid på vårjevndøgn. Det betyr at det er 12 timer lyst og 12 timer mørkt idag, og fra nå av, vil dagene bare bli lengre og lengre. Det er utrolig deilig å være ute nå om dagen og kjenne på dagslyset og solen som så vidt varmer.

LRM_EXPORT_20170319_165505.jpg

I Iran er det nettopp vårens ankomst som markerer starten på et nytt år. Vi pleier å pynte et bord med en rekke spesielle ting - som alle symboliserer det gode man ønsker seg det kommende året. Dette bordet heter haft-seen, som oversatt betyr "de syv S'er", som henspeiler på syv hovedingredienser som alltid må være på bordet:

  1. Sabzeh – hvetegress, symboliserer gjenfødsel og naturens gjenvåkning (våren)
  2. Samanu – en hvetebasert søt pudding, symboliserer velstand og overflod
  3. Senjed – tørket frukt fra sølvbuskslekten, symboliserer kjærlighet
  4. Seer – hvitløk, symboliserer medisin og helse
  5. Seeb  – røde epler, symboliserer skjønnhet
  6. Somāq – malt, tørket umoden sumac frukt – symboliserer soloppgangen
  7. Serkeh – eddik, symboliserer tålmodighet og aldring

I tillegg til dette skal man også ha svibler (svibler er vår nyttårsblomst, slik som de også er viktige i julehøytiden her i Norge), mynter, speil, levende lys, egg (som vi fargelegger slik man gjør i Norge til påske) og en hellig/viktig bok. Tradisjonen daterer seg tilbake til Zoroastrianismen, og for dere som er mer nysgjerrig kan dere lese mer om det her.

Godt nytt år!