Sukkulentjord

Vi er veldig glade i sukkulenter i Rosehagen. De er så utrolig vakre, og gjør seg ganske godt også i buketter. Snart kommer også lyset tilbake og en del sukkulenttyper kommer inn i sin vekstperiode. Men har du bra jord til sukkulentene dine?

Hvis man prøver å lese litt om hva slags jord som passer godt til sukkulenter, så er fellesnevneren alltid at det bør være en jordblanding som drenerer godt. Det er fordi sukkulentrøtter ikke får vann ved direktekontakt, men absorberer vannmolekyler fra luften. Hvis man da har en sukkulent sittende i bløt jord for lenge av gangen vil den råtne.

Det finnes mange ulike meninger og oppskrifter der ute for hva som er den «beste» jordblandingen for sukkulenter. De fleste kommersielt eksisterende kaktus/sukkulent jordblandinger inneholder ofte enten torv (vanskelig å få fuktet igjen når den har tørket helt ut; du har kanskje opplevd å få helt hardnet jord i en potte før?) eller for mye organisk materiale som gjør at jorden holder på fuktigheten for lenge etter vanning. Fuktig jord (spesielt i kombinasjon med kulde) kan igjen føre til forråtning.

Vi har laget en egen sukkulentjordblanding en stund nå, og den inneholder kun 2 ingredienser. Den er altså veldig lett å lage:

  • Planting Coir, eller kokosfiber
  • Coop Xtra kattesand (laget av leire/moler)

Vi pleier å blande ca. 50/50 av hver ingrediens. Man kan justere mengden ingredienser basert på egne vanningspreferanser. Hvis man har en tendens til å vanne for mye bør man øke mengden kattesand, men dersom man vanner for lite kan man øke kokosfibrene. Kokosfibrene bidrar med noe vannholdingsevne, og i motsetning til torv så er den lett å gjenfukte samt at den ikke er så komprimerbar. Kokosfiber får man ofte kjøpt som briketter, som du bare tilsetter noe vann for å rehydrere. Jeg har fått tak i det hos Clas Ohlson, det er en kompakt brikett man tilsetter 3 liter vann, og vipps så har du 10 liter kokosfiber.

Kattesand består ofte av noe som heter Calcined Clay, eller en type prosessert leire. Jeg vet ikke helt hva det riktige norske ordet for det er. Det er viktig å ikke kjøpe kattesand som på noen måte er prosessert for å klumpe seg, eller tilsatt desinfiserende eller parfymerte stoffer. Den eneste kattesanden jeg har funnet i Norge som passer til formålet er Coop sitt eget merke Xtra. Hvis du vet om et annet, legg gjerne igjen en kommentar.

Jeg leser også på nettet at det er mange andre ting man kan substituere for kattesanden, for eksempel:

  • Perlite
  • Grus (liten størrelse)
  • Knust granitt
  • Kiselgur

Vi har hatt veldig lyst til å prøve med kiselgur lenge, men har ikke klart å finne ut hvor man kan få kjøpt det i ikke så altfor store mengder. Vet du hvor man kan få tak i det, hadde det vært supert. Legg gjerne igjen en kommentar dersom du har en annen oppskrift som du mener fungerer godt for dine sukkulenter.